BLANTERSWIFT101

Barınak balıkçıları sıkıntıda

3 Nisan 2016 Pazar

     İstanbul'un birçok yerinde balıkçı barınakları karşılaştıkları sorunlara rağmen ayakta kalmaya devam ediyor. Denizdeki balık sayısının azalması en önemli sorun olmakla birlikte, balıkçılar ve balıkçı barınakları yeterli devlet yardımı alamıyorlar.


          Türkiye etrafı denizlerle çevrili bir ülke olarak çok sayıda balıkçı barınağı bulunduruyor. İstanbul'un balıkçıları, balıkçı barınaklarında buluşuyor ve buradan denize açılıp balık avlıyorlar. İstanbul'da birkaç önemli barınak bulunuyor; bunlardan en önemlileri Üsküdar, Adalar ve Küçükçekmece olmak üzere üç merkez sayılabilir. Fakat azalan balık ve balıkçı sayısından dolayı, balıkçı barınakları marina olma tehlikesiyle karşı karşıya. Balıkçı Barınakları Su Ürünleri Kooperatifi öncülüğünde açılıyor. Balıkçılara rahat çalışabilecekleri bir ortam sağlayan barınaklar, balıkçılara bazı kolaylıklar da sağlamakta.

Mehmet Kasarcı ''Küçük bütçeli balıkçılar olarak gelecekten pek ümidimiz yok'' dedi.
Balıkçılar deniz taşıtlarını barınakta tamir edebiliyorlar.

     Balıkçı Barınağından Mehmet Kasarcı; ''balıkçı barınağı''nı kısaca balıkçı kayıklarının toplandığı yer olarak tarif etti. Barınaktaki tekneler genellikle balıkçıların şahsi mülkü oluyor. Balıkçılar buradan denize geçiyor, sonra avladıkları balıkları buraya bırakmaya getiriyor, ardından tekrar denize açılıyorlar. Mehmet Kasarcı ''Balık sayısı haddinden fazla azaldı. Eskiden çok balık tutardık. Şimdi o kadar tutamıyoruz'' diyor.

Balıkçılar tuttukları balıkları barınakta doğrudan satışa sunabiliyorlar.
Gemiler barınakta buluşuyor.

       Mehmet Kasarcı ''balıkçılık baba mesleğimiz'' diyerek birçok balıkçının baba mesleğini devam ettirdiğini de belirtiyor. Kasarcı ''Kaçak avlanma kıyamet gibi. Troller gece girip denize avlanıyorlar'' diye ekliyor. Radarlı gemiler balıkları kolayca yakalıyor ve yasak zamanlarda bile avlanmaya devam ediyorlar. Balıkçılar genellikle avladıkları balıkları eşe dosta veya tanıdık müşterilere satıyorlar. Avladıkları balıkları canlı saklayıp canlı olarakta satabiliyorlar; ki bazı müşteriler için bu çok cazip oluyor. Balıkçı barınağında deniz taşıtları tamir edilebilirken balık ağlarının batmasını sağlayan kurşun dökümleri de hazırlanabiliyor. Ayrıca avlanan balıklar direkt olarak balıkçı barınağında satışa sunulabiliyor. Kasarcı, denizin kirlenmesinden ve kaçak avlanmadan dolayı denizdeki balık sayısının açıkça azaldığını belirtiyor; balıkçı barınağının Su Ürünleri Kooperatifi tarafından Milli Emlak'tan kiralandığını söylerken kira miktarının kooperatif başkanı tarafından bölünerek her balıkçıya eşit bir şekilde bölüşüldüğünü de ekliyor. Balıkçı barınağında balıkçılar aidatları senelik olarak ödüyorlar. Kasarcı, balıkçıların geçim sıkıntıları yaşadığını belirtirken bunun denizdeki balık sayısının azalmasıyla ilgili olduğunu belirtiyor. Denetimlerde balıkçıların sorun yaşadığını anlatırken ''Sahil güvenlik basıyor cezayı yandın! 870 lira ceza eee nasıl ödüyeceksin onu?'' diye sormadan da edemiyor. ''Cezayı ödemezsen denizden men oluyorsun'' diyen Kasarcı ayrıca kıyı şeridinde eskisi kadar balık kalmadığı için balık ararken yasak bölgelere girilebildiğini vurguladı.
Balıkçıların mesaisi sabahtan başlıyor, akşama kadar sürebiliyor.
Balıkçılar ağlarını hazırlamayı ihmal etmiyor.
Balıkçıların kendilerine ait dinlenebilecekleri odaları var.

      Kasarcı, özellikle büyük ölçekli gemilerin denizdeki balık sayısını azalttığını belirtiyor. Buna rağmen balık sayısının azalması büyük ölçekli avcılık yapan gemileri de zarara uğratıyor. Bazıları bankalara borcunu ödemeye bile zorlanıyor. Kasarcı; ''Eskiden tekne ile sekiz veya on metre açılırdık, şimdi elliden yetmiş metreye kadar en azından açılmak gerekiyor'' diyor ve ekliyor, ''Eskiden ağlar otuz-kırk kulaç olurdu şimdi ise bin kulaç derinliği...''. Kasarcı, Balıkçılar için mesleki emeklilik olsa bile emekli maaşlarının az olduğunu belirtirken, emekli olmak için aidat ödemeye zorlanan birçok balıkçının dışardan emekli olduğunu da vurguluyor. Profesyonel balıkçı olmak için tecrübe gerekir diyen Mehmet Kasarcı ''Küçük bütçeli balıkçılar olarak gelecekten pek ümidimiz yok'' diyor.
Balıkçı Barınağında misafir olup çay içebilir ve gemileri inceleyebilirsiniz.

Twitter'da balıkçı barınaklarının tarihi seyri









Haber: Foto Haber
Fotoğraf: Faruk Aydıner

Bu Blogda Ara