BLANTERSWIFT101

Balık ekmeğin balığı Norveç'ten

6 Mayıs 2016 Cuma

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 2016 yılında işsizlik oranı yüzde on civarına gelerek üç milyon kişiyi aştı. İşsizlikle boğuşan yurttaşlardan bazıları için balık ekmek satıcılığı iş kapısı olurken, İstanbul'da yaşayan vatandaşlar da balık ekmekten vazgeçmiyor. 


    İstanbul'da  balık ekmek satıcılığı hem yurttaşların para kazanmasını hem de vatandaşların ucuza doymasını sağlıyor. İş bulamayanlara da iş imkanı sağlayan balık ekmek satıcılığının talibi çok. Türkiye İstatistik Kurumu'nun son 2016 işgücü istatiklerine göre Türkiye'de işsizlik yüzde on civarına gelerek üç milyon 125 bin kişi oldu. TÜİK verilerinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak çalışmayan, kayıt dışı çalışanların oranı yüzde otuz üç civarına geldi. Kayıt dışı ekonomide iş bulamayanlara balık ekmek satıcılığı iş olanağı sağlıyor.

     İstanbul'un halkı bu balığı seviyor


    On yıldır balık ekmek satıcılığı yapan Aziz Eşiyok gerek sahip olduğu etnik kimlik, gerek başka sebepler dolayısıyla iş bulamadığını, fakat balık ekmek satıcılığı ile sekiz çocuğunu da okutabildiğini belirtti. Eşiyok, sattıkları balıkların Norveç'ten gelen uskumrular olduğunu açıklarken, günde bir veya iki koli balık satabildiklerini söyledi. Ekmek parası için arkadaşlarla çalışıyoruz diyen Eşiyok, ''İstanbul'umuzun halkı da bu balığı seviyor. Sağ olsunlar gelip gidiyorlar'' dedi.

    Yirmi yıldan fazla bir süredir balık ekmek satıcılığı yapan Veysi Kaplan ise satıkları uskumrunun özellikle yağlı ve kılçığı kolay çıkan bir balık olduğunu belirtti. Kaplan, hafta sonları elli veya altmış adet, hafta içleri ise yirmi veya otuz porsiyon balık sattığını söyledi. Sattığı balık ile İstanbul şartlarında bir şekilde geçindiğini söyleyen Kaplan, ''Balık sağlıktır. Balık yiyen uzun yaşar'' dedi. 

Aziz Eşiyok, başka yerde iş bulamadıklarını ve balık ekmek satarak geçindiklerini söyledi.
Veysi Kaplan yirmi yıldan fazla bir süredir balık ekmek satıcılığı yapıyor.
Balık ekmek İstanbul'luların vazgeçilmezlerinden.

Sosyal Medyada balık ekmek nasıl görülüyor?





Haber: Multimedya  
Kameraman: Faruk Aydıner

Bu Blogda Ara