BLANTERSWIFT101

Tematik akvaryuma ziyaretçi akıyor

20 Mart 2016 Pazar

        İstanbul Akvaryum dünyanın en büyük tematik akvaryumu olarak heryıl yerli ve yabancı birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçi portföyü sürekli kontrol altında olmakla birlikte ziyaretçi sayısı da düzenli olarak artıyor. 


        İstanbul’da ilk İstanbul Belediyesi öncülüğünde tasarlanan İstanbul Akvaryum 2011 yılından beri hizmet veriyor. Şimdi özel bir şirket yönetiminde hizmet veren akvaryum dünyanın en büyük tematik akvaryumu olma özelliğini taşıyor. İstanbul Akvaryum, büyüklüğü ve içerdiği canlı sayısının çeşitliliği ile de dünya çapında önemli bir projedir.
Akvaryum çocuklu ailelerden çok ilgi görüyor.
Rengarenk balıklar dikkat çekiyor.

        Değişik temalar adı altında bölümlere ayrılan akvaryum interaktif özelliğe sahiptir. Karadeniz’den Akdeniz’e; Panama Kanalı’ndan Pasifik Okyanusu’na kadar tüm dünya deniz ve okyanusları hakkında bilgi bulmak bu akvaryumda mümkün. Kutuplar hakkındaki tema ile toplamda 16 tema içeren akvaryum ayrıca çok gerçekçi bir şekilde dizayn edilerek yağmur ormanı da içermektedir. Karadeniz temasıyla başlayan yolculuk yağmur ormanı kısmı ile sona ermektedir.

Kendinizi gerçekten yağmur ormanında hissedebilirsiniz.

        Her temadan geçerken belli bir bölgeye has ekosistemde yaşayan balık ve deniz canlısı türleri hakkında bilgi edinilebilecek dekoratif unsurlar, görsel grafikler, filmler ve interaktif oyunlar yer almaktadır. Ayrıca her temada o bölgenin tarihi hakkında da bilgi edinebileceğiniz akvaryumda etkileyici ses ve ışıklandırma sistemleri kullanılıyor. Yunan mitolojisindeki yarı tanrı Herkül’ün Cebelitarık Boğazı’nı nasıl açtığından Amazonların da katıldığı tarihi büyük Truva savaşına kadar yeni şeyler öğrenebilir veya bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz.

Balıkların dünyasını yakından seyredebilirsiniz.

          Karadeniz’in tarihi seyirde nasıl oluştuğunu da okuyabilirsiniz. Karadeniz’in derinliklerinde bulunan toksik ve az oksijen içeren suların Bizans gibi eski medeniyetlere ait gemi veya benzeri tarihi enkazları nasıl muhafaza ettiğini de öğrenebilirsiniz. Akvaryumda yaklaşık bin beş yüz çeşit olarak toplamda on yedi bin deniz ve kara canlısı bulunmaktadır. Ziyaretçilerine büyük bir otopark alanı ayıran akvaryum üç tane kafe ve deniz manzaralı bir restoran içermektedir. İstanbul Akvaryum resmi olarak Dünya Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (WAZA) üyesi olarak sahip oldukları tüm canlıları doğal ortamlarına en yakın koşullarda yaşatmaya özen gösteriyor. Uzman kişilerden oluşan küratör ekibi balık ve diğer tür canlıların beslenme ve bakımlarını temin ediyor.

Yağmur ormanlarında büyük ve değişik türlerde balıklar yaşamaktadır.

        İstanbul Akvaryum görevlisi Zehra Gül küratör ekibini anlatırken ''Canlılar ile ilgili tüm bakım ve tedavilerinde görevli olan küratörlük ekibi çalışanları akvaristler çalıştırmaktayız. Akvaristlerimiz su ürünleri mühendisi olmakla beraber dalış için de brövelere sahiplerdir. Su ürünleri mühendisi dışında veteriner hekimimiz bulunmaktadır. Bunun dışında dışarıdan hizmet aldığımız canlıların yaşam alanı olan tankların her gün temizlenmesi için sanayi dalgıcı ekibimiz bulunmaktadır. Akvaristlerimiz canlılar ile sürekli temas halindelerdir, beslenmeler, temizliklerde, genel bakımlarda birebir temaslı çalışmaktadırlar.'' dedi.

         Gül ''Küratörlük ekibimizde 1 küratör 2 asistan küratör dışında 20 akvarist çalışmaktadır.’ diyerek devam etti. Zehra Gül çalışma ekiplerini anlatırken ''Küratörlük departmanı ekibinin başlıca görevi canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri ile ilgili tüm işlemleri kapsamaktadır. En başta bunu canlıların doğal ortamlarını aynı düzeyde kurmakla yapmaktalar. Canlıların su kalitelerini, ortam sıcaklıklarını, besleme programları ve beslemelerini, tedavileri gibi işlemleri yapmaktalardır. Bunun dışında canlıların doğal yaşamlarını oluşturmada destek aldıkları teknik ekiplerimiz vardır. Bunlar mekanik elektrik ekibidir.'' dedi.

En çok ilgiyi köpekbalıkları çekiyor.
Birbirinden farklı türden balıklar ziyaretçileri bekliyor.

        Gül her canlı türünün ekosistemini akvaryumda nasıl oluşturduklarını şöyle anlattı; ''İstanbul akvaryum gezi rotası ve canlı konumlandırmalarında tematik bir yapıya sahiptir. Ayrıca dünyanın en büyük tematik akvaryumudur. Tematik akvaryum olmamız ile birlikte her canlı için kendi yaşam koşulları oluşturulmuştur. Karadeniz de Karadeniz’ e özgü canlı, yağmur ormanlarında aynı şekilde. Canlılar ile birlikte su sıcaklıkları, su kaliteleri, tuzluluk oranları, aydınlatmaları ve su seviyeleri doğal yaşamlarına göre hazırlanmıştır.''

Poseidon ile balıklar arasında tercih yapmak zorunda kalabilirsiniz.
Bir geminin makine dairesinden denizi seyrederek fotoğraf çekilebilirsiniz.

        Gül İstanbul Akvaryum’un ziyaretçilerine karşı hassasiyetini şöyle dile getirdi; ''Ziyaretçi portföyümüzü sürekli kontrol altında tutuyoruz. Yerli ve yabancı girişlerimiz her ikisi içinde mevcut. Yaptığımız analizlerimize göre hafta içi sabah saatleri daha çok okul grupları öğlen turistlik gruplar ve akşam üstü bireysel girişlerle karşılaşmaktayız. Hafta sonu yerli yabancı bireysel ve aile girişleri çok fazladır. Yaz dönemi ise yabancı girişlerin daha çok olduğunu söyleyebiliriz. Yerli olarak sadece İstanbul dan ziyaretçi almamaktayız. Diğer şehirlerden de gelen çok fazla ziyaretçimiz vardır.'' diye belirtti.
Piranalar saldırmaya hazır bekliyorlar.
            Gül müşteriler ile iletişimlerini ise şöyle anlattı; ''Müşterimizin dilek ve şikayetlerine çok önem veriyoruz. Her mecradan geri dönüşlere ulaşıyor ve geri dönüşleri yapıyoruz. Açıldığımız günden bu yana tüm giriş sayılarımız artış göstermektedir ve bu konu üzerinde akvaryum olarak sürekli gelişimlerimizi devam ettirmekteyiz.''
           İstanbul Akvaryum yetkilisi Zehra Gül en çok sevilen canlı türlerini anlatırken; ''Ziyaret gerçekleşmeden önce herkesin merakı ana tankımızda bulunan köpek balıklarımız olmaktadır. Çok büyük olmaları ve güçlü bilinmeleri merak kaynağının sebebi olarak biliniyor. Fakat gezi sonrasında köpek balıklarına, vatozlar, capybaralar, rengarenk Kızıldeniz balık türleri de büyük ilgi ile karşılaşıyor. Çoğu ziyaretçimiz gezi sonrasında yıllık üyelik ve dalış ile ilgili başvurular yapmaktadırlar.'' dedi.



Haber: Foto Haber
Fotoğraf: Faruk Aydıner

Bu Blogda Ara