BLANTERSWIFT101

Köpeğiniz Obez mi?

23 Mart 2012 Cuma
Köpeklerde obesite aşırı şişmanlık durumudur. Beslenmeyle ilgili hastalıklar köpeklerde oldukça yaygındır. Bu alanda obesiteyle ilgili çok araştırma yapılmıştır.
İlk olarak veteriner hekiminizin köpeğinizin kilo ve boy ölçülerine dayalı obesiteyi değerlendirmesi mümkün değildir. Çünkü İnsanlarda obesiteyi ölçmek için kullanılan değerler mevcutken köpeklerde bu türden bir sonuça gitmek size yanıltacaktır.
Köpeklerin ideal ölçülerini bilmek çok zordur. Köpeklerde yine insanlardaki yağ ölçüm cihazları doğru sonuç vermeyecektir. Bir diğer yöntemde ultrasonla deri altındaki yağ oranı hesaplanabilir ama maalesef bu da köpekler için uygun değildir.

Bu bilimsel yöntemler bir yana biz köpeğimizin obez olup olmadığını nasıl anlarız?
1-Biraz eksersiz ya da koşudan sonra köpeğinizin nefesi kesiliyor mu? Bu aynı zamanda bazı akçiğer ve kalp rahatsızlıklarınında göstergesi olabileceği gibi obes köpeklerde de sık sık rastlanan bir durumdur.
2-Köpeğinizi göğsüne dokunduğunuzda kaburga kemiklerinin çok fazla olmasa da hissedilebiliyor mu olması gerekir. Hissedilmiyorsa kaburga kemikleri üzerindeki yağ oranı epeyce artmış demektir.
3-Göğüs boşluğunun üzerinde geniş ve yatay şekillerde şişlikler olabilir. Fakat bu durumun hipotroidizm veya adrenokortisizmle de karıştırılmaması gerekir. Çünkü bu türden hastalıklı şişliklerde bacaklarda ve diğer bölgelerde incelmeler görülecektir. Obez köpeklerde hem sırt bölgesi hem kaburgalar hem de diğer organlardaki yağlı yapının görülebiliyor olması gerekir. Düzenli yağlı bir vücudun olması obesite belirtisidir. Obesiteyi bazı hastalıklarla karıştırmamak gerekir.
4-Ailesinde obezlik olan köpeklerde obesiteye oldukça yatkındır. Yavruluktan itibaren ona göre beslemek daha doğru olacaktır.
Eğer yukarı da saydığımız durumlar köpeğinizde görülüyorsa köpeğiniz obez demektir.
Peki Obez bir köpeğiniz varsa onu nasıl beslemelisiniz?
Öncelikle daha yavruyken bu konuda dikkatli olunması gerekir. Genellikle kısırlaştırmadan sonra bütün köpekler obesite riski yaşar. Cinsel güç için kullandıkları enerji bir anda boşta kalacağı için vücut aldığı besinleri yağa çevirecektir. Ayrıca kısırlaştırılınca, köpek çevresine çiftleşmeyle olan ilgisini kaybedeceği için köpek mamasına daha fazla konsantre olacaktır. Bu durumda normalde yediğinden fazlasını arayacaktır.
Özellikle az hareketli, ailesinde obezlik bulunan ve yeni kısırlaştırılmış köpeklerde bu duruma uygun light köpek mamaları veteriner hekimleriniz tarafından size önerilecektir. Obesiteyi bir hastalık olarak algılayıp başlangıçta ona uygun mamalar vermeniz gerekir. Veteriner kliniklerinden Hills, Proplan, Royal Canin ya da Eukanuba’ nın prescription mamalarını temin edebilirsiniz.
Ya da sizler köpeğinizin obesitesinin başlangıçında olduğunu anladıysanız. O anda olduğu kiloya göre değil olması gereken kiloya göre köpek maması paketinin üzerinde yazan gramajları aşmadan beslemeniz de obesite için bir önlem olabilir.
Harici beslemelerde köpeğin yemek düzenini bozar. Bu da dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Örneğin, sofraya gelip gözlerimin içine öyle bir bakıyor ki dayanamıyorum diyebilirsiniz. Belki maması dışından çok az verebilirsiniz ama verdiğiniz oran öğününü kaplıyorsa düzensiz beslenmeden kaynaklı bir obesiteyle yada başka hastalıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz.




Veteriner Hekim
Uğur Bazan

Bu Blogda Ara