BLANTERSWIFT101

Kediniz evi kirletiyor mu?

28 Mart 2012 Çarşamba


                Kediler tuvaletlerinin dışında nadiren başka yere yapan temiz hayvanlardır.
                Eğer kediniz tuvaleti dışında farklı bir yere idrar ve dışkısını yapıyorsa bunun en önemli sebebi genellikle farkedilme isteğidir. Her ne kadar kedi sahipleri bunu nankörlük olarak adlandırsa da şunu bilmeliyiz ki kediler asla nankör değildirler.
                Bu kötü alışkanlığın bir çok sebebi olabilir.
                Çevresel Faktörler
                Eğer kedinizin tuvalet kabını düzenli olarak temizlemiyorsanız ya da başka kedilerde aynı kabı kullanıyorsa , yemek kabına çok yakınsa veya tuvalet kabı çok gözönündeyse bu kediniz için bir sorundur. Çünkü kedilerin özel hayatları çok önemlidir ve çok seçicidirler.
                Kedinizin tuvaletini temizleme de alışkın olduğundan farklı bir deterjan ya da temizlik malzemesi kullandıysanız bu durumda kedinizin tuvaletini kullanmamasına sebep olabilir.

                Psikolojik
                Psikolojik sorunlar nedeniyle yaşanan tuvalet problemleri en yaygınıdır. Kedi sahipleri en çok bu durumu çözmekte zorlanmaktadır. Bu gibi durumların en önemli kaynağı strestir. Her ne kadar kedi  sahibi çoğu zaman stresin sebebini anlamamış olsa da kediler hiç ummadığınız şeyleri sezmiş olabilir. Kediler evdeki huzursuzluğu ve değişikliği çok çabuk algılayıp çok çabuk tepki gösteren hayvanlardır.  Bu gibi durumlarda genellikle belirli bir  yeri işaretleyip oraya idrar ve dışkılarını yaparlar.
                Genelde strese yol açan durumlar;
                **Gürültülü misafirler ya da etraftan gelen yükse desibel gürültüler
                **Eve yeni bir hayvan gelmesi
                **Ailede yaşanan derin bir üzüntü
                **Günlük bir yaşam dışında ailede olan herhangi bir olağanüstü bir durum
                **Ailede özellikle bağlandığı sevdiği kişilerin evden gitmesi ya da kaybı
                Peki Ne Yapacağız?
                Öncelikle evde kedinizin  idrar ve dışkısını istemediğiniz bir yere yaptığında sakın ona kızmayın. Bu durum onu kırmaktan ve korkutmaktan başka bir işe yaramaz. Üstüne üstlük durumu daha da kötüleşecektir. Önemli olan sorunun nedenini bulmak ve alışkanlığının yeniden hatırlanması sağlamaktır. Eğer onu idrarını veya çişini yaparken yakalarsak yavaşça kollarımıza alıp normalde tuvaletini yaptığı yere götürmeliyiz.  Başlangıçta evin her odasına kum dolu kedi tuvaleti konulması gerekir. Daha sonra hangilerini tercih ettiğini takip ederek azaltmalıyız. Başlarda kedi tuvaletinde kedi kumunuzun içine yoğun amonyak içeren ve idrarı hatırlatan damlalarla kedinizin tuvaletine olan ilgisini arttırmanızda mümkün.
                Eğer idrar ve dışkısını yaptığını çok sonra farkedersek temizlerken asla deterjan ve amonyak içeren temizleyiciler kullanmamalıyız.
Çünkü bu maddeler idrarda da amonyak olduğundan kedide idrar yapma isteğini uyandıracaktır. En iyi yıkama biçimi sirkeli suyla veya içine biraz alkol karıştırılmış suyla ya da bu durumlar için üretilmiş spreylerle temizlemektir. Böyle idrarın o baskın kokusunu ortadan kaldırmış olursunuz. Eğer kediniz her yere tuvaletini yapmaktan vazgeçip belli noktaları tercih ediyorsa bu durumu engellemek için üretilmiş ürünlerde kullanabilirsiniz.
                Küçük bir önerimiz daha var, kedinizin pislediği yeri temizlerken onun sizi görmesine asla izin vermeyin. Eğer görürse bir daha idrar ya da dışkısını yapacağı yeri kendi elinizle işaretlemiş olursunuz.

Veteriner Hekim
Uğur Bazan

Bu Blogda Ara