BLANTERSWIFT101

Mevsimin gözdesi hamsi balığı

21 Şubat 2016 Pazar

        Hamsi ve istavrit en çok tüketilen balıklar olurken yurttaşlar balık fiyatları konusunda farklı düşünüyor. Kimisi balığı pahalı bulurken, kimisi haftada bir yemeyi ihmal etmiyor.

         Yurttaşların kış mevsiminde en çok tükettiği balık hamsi oldu. Hamsiyi istavrit, çupra ve levrek takip ediyor. Karides ve somon da revaçta. Hamsinin çok tüketilmesinin sebeblerinden biri diğer balıklara kıyasla daha ucuz olması. Birçok yerde hamsinin kilosu beş liradan satılıyor. Bazı yurttaşlar balığı pahalı olarak değerlendirirken, kimileri balık tüketmeyi hesaplı görüyor.
Hamsi en lezzetli ve ucuz balık.
       Hamsinin en çok satılan balıklardan biri olmasının bir diğer nedeni kış aylarında hamsinin daha lezzetli olduğuna inanılması. Hava soğuk olduğu için hamsiler ve istavritler, tüketiciler tarafından daha lezzetli bulunuyor. Eski bir deyişe göre ''Kulağına kar suyu kaçmışsa hamsi lezzetli olur.'' Hamsinin kulağına kar suyu kaçmış olsa gerek ki tüketiciler hamsiden memnun.
      Yurttaşların daha çok hamsi, istavrit ve mezgite yönelmesinin bir diğer sebebi ise İstanbul'da genel olarak deniz ürünleri tüketim kültürünün zayıf olması. Tüketiciler genellikle  farklı balıkları pek tanımıyor ve tatlarını bilmiyorlar.
Somonlar iştah açıyor.

Marmara'da balıklar azalıyor

         Balıklar İstanbul'a Marmara dışında genellikle Karadeniz ve Ege'den getiriliyor. Hamsi ve mezgit daha çok Karadeniz'den temin edilirken, istavrit İstanbul Boğazı'ndan tutuluyor. İstanbul'da Çanakkale uskumruları da çok satılıyor. Kılçıksız balık sevenler ise levreğe yöneliyor. Ucuzluğu sebebiyle hamsiden sonra en çok alınan balıklardan biri de istavrit. Balıklar İstanbul'a getirildikten sonra soğutucularda saklanıyor. Balık satıcıları balıkların günlük olarak tamamen satıldıklarını ve her gün yeni balık getirdiklerini söylüyor. 
        Balık fiyatlarının yükseldiğini düşünenler bunun sebebini denizdeki balık miktarının hızlı bir şekilde düşmesine bağlıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (Tüik) verilerine göre Türkiye'de su ürünleri üretimi 2011 yılından bu yana azalmakta. Deniz ürünleri avcılığı 2015 yılı itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde yirmibir azalırken, hamsi balığı üretimi yüzde kırkbeş düştü.   Balık miktarının azalmasını  denizlerdeki kirlilik oranının artmasıyla ilişkilendirenler de var. Balıkların yeterince büyümeden avlanması da bir diğer önemli neden.  Buna rağmen  balıklar nesillerinin tükenmesi riski ile karşı karşıya. Marmara'da eskisi kadar balık olmadığı belirtilirken kontrolsüz avlanmanın engellenmesinin öneminin altı çiziliyor. 

Haber: Multimedya
Kamera: Faruk Aydiner
     

Bu Blogda Ara