BLANTERSWIFT101

Kedi sahibi mi yoksa Köpek sahibi mi?

25 Nisan 2012 Çarşamba
    Bu yazıda önemli gördüğüm bir deneyim ve tespiti sizlerle paylaşmak istedim. Kedi, köpek seven insanları, kedi ve köpeklerin farklarını ayrı ayrı inceleme fırsatı buldum bu zaman içinde. Kısaca daha çok kedi diyenlerle ya da daha çok köpek diyenleri birbiriyle kıyasladım. 



     En çok dikkatimi çeken durumlardan biri de köpek sevenlerin özellikle bir bölümünün kedilerden nerdeyse tiksinecek kadar çok nefret ettiğini farkettim. Bence bu çok önemli bir ayrıntı. 

     Peki bu nefret neden?  Bence kedilerin kendi başına buyruk olması, evcilde olsalar köpek kadar uysal olmamaları, köşeye sıkıştıklarında sahiplerini bile tırmalayıp ısırabiliyor ve ani hareketler yapabiliyorlar.
    
     Hangi kedi sever kendi kedisi tarafından ısırılıp tırmıklanmadı ki!.. Vücut şekilleri estetik duruşlarıyla kediler köpeklerden oldukça farklı hayvanlardır. Bu da tabiki kedi sahiplerinin karakterleriyle köpek sahiplerinin karakterlerinin farklı olduğunu bize düşündürür. 

     Ama önce kediyle köpeği ayrımını kısaca ve basit bir şekilde yapalım.

     Kediyle köpeğin beslenme biçimleri de farklıdır. Kedi doğada ihtiyaç duydukça avlanan bir hayvan olduğu için gün içerisinde sürekli mama kabının başına giderek azar azarda olsa kedi mamasını yemek ister. Köpekse saklayan ve insan gibi öğünleri olan köpek mamasını belli zaman aralıklarıyla tüketmeyi seven bir hayvandır.

     Kedi daha başına buyruktur. Köpek daha sadıktır. Tabiki bunun tersi de mümkündür. Başına buyruk bir köpek ya da sadık bir kediyle karşılaşabilirsiniz ama yine de sayıları oldukça azdır. 

     Kedi daha etçil bir hayvanken köpek kediye oranla daha az oranda et tüketir. 

     Kedi farkedilmeden saklanarak çok hızlı ilerlerken köpek bu konuda daha başarısızdır.

     Kedi daha estetik ve daha kıvrak bir hayvanken köpek aynı kıvraklığı gösteremez.

     Kediler sahiplerinin psikolojisinde çok etkilenirken, köpeklerde bu etkilenme genellikle ırklara göre değişmektedir. Köpeklerde küçük ırkların kediye yakın bir duyarlılığa sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz.
     
     Bir de kedi ve köpek sahipleri arasında bir karşılaştırma yapmayı deneyelim.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN


   Uğur Bazan
Veteriner Hekim

 
   

Bu Blogda Ara